7 Nov

Veel lol en klaar staan voor een ander

Marleen de Lange werd met haar man Jeroen in 2014 kernbewoner van woongroep Roombeek

“Toen een vriendin vertelde over woongroep Roombeek wist ik direct: daar wil ik wonen. De twijfels van mijn man Jeroen verdwenen als sneeuw voor de zon toen we op bezoek gingen en bleven eten. In deze woongroep kan je er zijn voor anderen en ook je eigen gang gaan. Dat was precies wat wij zochten. Jezus stond altijd klaar voor anderen en in navolging van hem doen wij dat hier in de woongroep ook. Het is mooi meegenomen dat alle kernbewoners van de woongroep christelijk zijn en we dit soort gedachten kunnen delen.
Naast het concept van de woongroep is de locatie supergoed. We zitten middenin het centrum in een fijne, rustige buurt. De huizen zijn mooi en voor onze beurs te betalen.

Brugpieper
We hebben vrij snel de huur opgezegd om naar de woongroep te verhuizen. In het begin voelde ik me een beetje brugpieper. Je weet niet hoe alles reilt en zeilt en wat er precies van je verwacht wordt. Als nieuwkomer breek je toch een beetje in op het leven van anderen. Toen er na ons andere nieuwe bewoners kwamen, werd ik rustiger. Inmiddels zit ik zelf met pantoffels en pyjamabroek in de gezamenlijke woonkamer. Als kernbewoner blijven wij hier in ieder geval vijf jaar wonen. Daarna zien we weer verder.
Het kan wel eens schuren dat dit ons huis is en voor anderen hun werkplek. Zaken hebben voor ons meer impact en invloed. Niet iedereen realiseert zich dat. Daarnaast is het soms lastig om consequent met afspraken om te gaan. Niet iedereen overziet de gevolgen daarvan.

Lol en maffe dingen doen
De gezamenlijke maaltijden zijn een centraal ontmoetingspunt in de woongroep. Het zijn de momenten waarop je elkaar echt ziet en spreekt. Iedereen kan daar zijn verhaal kwijt en mensen zijn er om te luisteren of te helpen. Daarnaast doen we vaak leuke dingen samen. Zingen, bidden en voorlezen maar ook regelmatig klusdagen en we gaan ieder jaar een weekend weg.
Het is een voorwaarde dat iedereen die hier woont mee kan en wil doen, anders werkt het niet.
We doen vaak het spelletje 30 seconds waarin je heel snel namen moet raden. Ik geniet enorm van de veiligheid die we ervaren om maffe dingen te doen en de lol die dat oplevert.”